Holiday home / Atelier da Costa


[ad_1]

Holiday home / Atelier da Costa

© Tiago Casanova© Tiago Casanova© Tiago Casanova© Tiago Casanova+ 29

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

Text description provided by the architects. This design could be something ephemeral, especially in wood, – it would not consciously last more than 20, 30 years -, should be conceived by thinking of childhood still in its beginnings and of family life, and its construction should, not least, be fast, very fast, as in a race against time disputed with these last two “space-time”. In the teardrop-shaped triangle that we find in a corner of Gemeses, in Esposende, towards the banks of the Cávado river, must “fit” a large social space for the whole family, both indoor and outdoor, and three units for one night stay, all this articulated with the arrival and accommodation of a few cars. The articulation will thus be added to all the classic conditioning of architecture, from the various commitments with the place to the dialogue between us and the rules established by the public entities.

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova
© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

The house could have two floors to free up as much land as possible. A square plan was then designed, 10x10m, taking advantage of all the quadrants of the surrounding landscape, for example, for its solar orientation, or for the greater immensity of the wood to disappear from view towards the north. The whole ground floor with a solid perimeter was reserved for the social space, which should also be exterior: the durable concrete of the foundation was made from “social cement”, framed by wooden planks of 12cm placed horizontally, following the direction of its construction process, concrete from top to bottom. A single layer of social space could never take precedence over this one: the real ephemeral and circumstantial of night spaces, on the heavy square of the house, made of wood, also in 12cm planks placed vertically, helping to assemble the material which, unlike concrete, the worker lays the scaffolding.

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova
© Tiago Casanova
© Tiago Casanova
Plan, elevations
Plan, elevations
© Tiago Casanova
© Tiago Casanova

The ground floor houses the production / service spaces of the kitchen, the laundry room and the bathroom, and all the spaces which, thanks to the installation of a concrete pillar, can be organized: to the south , an indoor solarium extended onto an outdoor terrace by a threshold; to the north, on the contrary, a living room and a dining room through the projection of a bow window. Thanks to the depth and design of the threshold / porch, the 8 meter glass opening also makes it possible not to feel uncomfortable inside. The wind can become quite disturbing considering the typical weather in Gemeses.

Sketch
Sketch

Between the depth of the threshold to the south and the watermark of the bow window to the north, there is the access staircase to the upper floor to the east, projected onto the ground. The access space to the bedrooms, accessed by the stairs, is a hallway that tears the building apart and it is purposely oversized to be used as a leisure space or as a more intimate workplace, as a way to resolve the excessive collectivization of the city. ground floor and not to want to build a space especially for it.

© Tiago Casanova
© Tiago Casanova


[ad_2]

About Brad S. Fulton

Check Also

HomeGoods has a vacation home in the Hudson Valley you can book

HomeGoods has a secret vacation home in the Hudson Valley that they’re giving you the …

Leave a Reply

Your email address will not be published.